Medové řezy od maminky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
70 g máslo
4 lžíce mléko
3 lžíce med
200 g cukr moučka
600 g hladká mouka
1 lžička soda bikarbona
náplň
30 ml rum
500 ml mléko
200 g cukr moučka
1 balíček tuk na pečení
2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
džem
poleva
200 g čokoláda na vaření
50 g ztužený tuk

Postup přípravy receptu

  1. Začneme tvorbou plátů. Smícháme 200 g cukru moučka, 4 polévkové lžíce mléka, 70 g másla nebo tuku na pečení a 3 lžíce medu. Směs rozpustíme na sporáku, ale pozor, směs se nesmí vařit, pouze ji zlehka ohřejeme. Po rozpuštění přidáme 2 vejce, lžičku sody bikarbony a šlehačem rozmícháme na homogenní směs.

  2. Na vál si nasypeme 600 g hladké mouky a uděláme důlek, do kterého postupně přimícháváme směs. Vytvoříme tak těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici (nejlépe přes noc).

  3. Poté těsto rozdělíme na 4 kusy a každý rozválíme na velikost plechu. Pečeme na plechu na pečícím papíře přibližně 10 minut při 180 °C a sledujeme těsto, aby příliš nezhnědlo.

  4. A můžeme se pustit do náplně. Uvaříme si pudink z 0,5 l mléka a 2 vanilkových pudinků (případně prášek Zlatý klas). Poté přidáme kousek tuku na pečení, čímž získáme hladší směs, v které se nebudou dělat v dalším postupu hrudky. Směs přikryjeme a necháme vychladnout. Přikrytím zabráníme vytvoření škraloupu.

  5. Než nám náplň vychladne, promícháme si 200 g cukru moučka s tukem na pečení, ze které jsem si kousek vypůjčili do pudinku. Kdysi se to dělalo hezky vařečkou, ale dnes už můžeme použít šlehač. Čím déle mícháme, tím lépe. Musí z toho být pěna, ve které není cítit zrnka cukru. Po lžících postupně přimícháváme pudink a na závěr přidáme trochu rumu.

  6. A jdeme do finále. Půlku náplně natřeme na plát, přikryjeme druhým plátem. Ten potřeme švestkovým nebo nějakým jiným kyselejším džemem. Klidně víc, ono si to těsto vezme. Položíme třetí plát, který potřeme druhou částí náplně a přikryjeme posledním plátem. Medové řezy od maminky položíme na chladné místo a zatížíme prázdným plechem s nějakým závažím, například knihou.

  7. Necháme přes noc odležet a změknout. Nakonec potřeme polevou, kterou získáme rozpuštěním čokolády se ztuženým tukem. Ohříváme ve vodní lázni, ne přímo na plameni.

  8. Medové řezy od maminky necháme odležet, nakrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!