Medovník podle Gruzínky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 ks vejce 1 kostka máslo 8 lžic med 1 hrnek cukr krupice 800 g hladká mouka 3 lžičky jedlá soda krém 1 kostka máslo 5 cl rum 1 l mléko 1 hrnek cukr moučka 5 lžic polohrubá mouka
Postup Medovník podle Gruzínky recept
Postup přípravy receptu
-
Celé máslo, 2 lžičky jedlé sody a med nejdříve uvaříme ve vodní lázni. Za občasného promíchání vaříme asi půl hodiny. Směs pomalu červená, díky tomu bude mít medovník správnou barvu. Vejce, lžičku jedlé sody a hrnek cukru vyšleháme, přidáme do vařené hmoty a dalších 15 minut za stálého míchání vaříme. Hmotu necháme zchladit. Poté vmícháme hladkou mouku a těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Dáme ztuhnout do ledničky, aby se těsto nelepilo.
Z těsta vyválíme 4 tenké pláty, dobře se dělá na pečícím papíru (válíme přímo na válu, pak přeneseme i s papírem na plech), aby se dalo bez polámání z plechu sundat. Pláty na medovník pečeme při 170 °C asi 3 minuty. Hlídáme, aby se nespálilo. Upečené těsto má zlatou barvu.
Z mléka odebere 2 dl, zbytek dáme vařit. V odloženém mléce rozmícháme polohrubou mouku a vlijeme do vařícího mléka. Uvaříme kaši - bešamel. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem rozmícháme a postupně vmícháme bešamel, můžeme přidat i trochu rumu.
Pláty dáme na sebe a ořežeme do rovna, nadrobíme odřezky. Pláty slepujeme krémem a vrstvíme na sebe. Vrch medovníku podle Gruzínky také potřeme tenkou vrstvou krému a posypeme drobenkou z odřezků.
Hotový medovník podle Gruzínky nedáváme do sáčku, aby z něj nebylo bláto. Uchováme jej v chladu.