Medovníkové kuličky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

2 ks vejce
250 g máslo
60 g máslo
4 lžíce med
200 g cukr moučka
500 g hladká mouka
2 lžičky jedlá soda
1 plechovka karamelové kondenzované mléko

Postup přípravy receptu

  1. Rozpuštěné máslo přelijeme do větší misky, přidáme tekutý med, pokud je zcukernatělý, též rozpustíme. Přidáme cukr, vejce a mícháme, aby se ingredience spojily. Poté přidáme mouku smíchanou se sodou a vytvoříme těsto

  2. Rozválíme na pečícím papíře 2 placky, aby vyšly na 2 plechy. Nemusí být nijak vzhledné, později je rozdrtíme, spíše dbáme na zhruba stejnou výšku po celé ploše, aby se placka stejnoměrně propekla. Placky pečeme na 180 °C cca 10 minut. Poté necháme vychladnout na lince

  3. Mezitím si smícháme v misce karamelové kondenzované mléko v plechovce (karamelové se již nevaří, použijeme přímo z plechovky) a změklé nebo nastrouhané máslo (pokojová teplota, nerozpouštět)

  4. Vychladlé těsto nalámeme do mixéru a rozmixujeme na drobečky. Dvě hrsti drobků si dáme do malé misky zvlášť, v tom později budeme obalovat, zbytek nasypeme do misky s krémem a pečlivě promícháme. Přikryjeme potravinovou folii a dáme na hodinu nebo dvě do lednice

  5. Z připravené medové směsi tvarujeme kuličky, obalíme v připravených drobcích, do kterých můžeme ještě přidat rozmixované vlašské ořechy. Medovníkové kuličky dáváme do malých papírových košíčků a uchováváme v lednici

  6. Medovníkové kuličky podáváme jako vánoční cukroví či jako sladkost například ke kávě. Jsou výborné!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!