Medovníkové řezy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks vejce 250 g máslo 150 g máslo 120 g máslo 1,5 lžíce solamyl 2 lžíce mléko 250 ml mléko 1/2 ks citron 2 lžíce med 3 lžíce med 300 g ořechy 150 g cukr moučka 150 g cukr moučka 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 450 g hladká mouka 1,5 lžíce hladká mouka 1 lžička jedlá soda
Postup Medovníkové řezy
Postup přípravy receptu
-
Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout
Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče. Ale i v tom případě nemusíme zoufat, hmotu vyšleháme a dáme do lednice, krém krásně ztuhne
Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracuje vláčné těsto podobné konzistence jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Doporučuji válet přímo na pečícím papíru, na kterém placku i upečeme. Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.)
Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a 3 lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova
Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy. Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe 2 dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.