Medovníkové řezy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
250 g máslo
150 g máslo
120 g máslo
1,5 lžíce solamyl
2 lžíce mléko
250 ml mléko
1/2 ks citron
2 lžíce med
3 lžíce med
300 g ořechy
150 g cukr moučka
150 g cukr moučka
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
450 g hladká mouka
1,5 lžíce hladká mouka
1 lžička jedlá soda

Postup přípravy receptu

  1. Příprava krému: Sypké suroviny na krém nasypeme do menšího hrnce, promícháme. Pak přilijeme mléko a za stálého důkladného míchání uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnout

  2. Do vychladlé kaše elektrickým ručním šlehačem zašleháme změklé máslo a šťávu z poloviny citronu. Kaše nesmí být teplejší než máslo, jinak se krém rozteče. Ale i v tom případě nemusíme zoufat, hmotu vyšleháme a dáme do lednice, krém krásně ztuhne

  3. Příprava těsta: Máslo rozpustíme a necháme vystydnout. Smícháme ho s ostatními surovinami a vypracuje vláčné těsto podobné konzistence jako je těsto na perníčky. Necháme ho chvíli v chladu uležet. Pak ho rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme jednu obdélníkovou placku. Doporučuji válet přímo na pečícím papíru, na kterém placku i upečeme. Jednu placku dáme péci do trouby a pečeme dozlatova asi 15 minut. Druhou placku odstavíme a připravíme si ořechovou hmotu, kterou na ni rozetřeme. (Pokud máme horkovzdušnou troubu, pečeme obě placky najednou.)

  4. Příprava ořechové hmoty: Máslo rozpustíme na pánvi, přisypeme hrubě nasekané nebo namleté ořechy a chvíli je opékáme. Přisypeme moučkový cukr a 3 lžíce medu. Smažíme do zhoustnutí hmoty. Ještě horkou ořechovou hmotu rozetřeme na druhou placku a dáme upéci dozlatova

  5. Obě upečené placky necháme vychladnout. První placku pomažeme krémem a překryjeme plackou s ořechy. Medovníkové řezy musíme nechat uležet. Pokud to vydržíme, tak nejlépe 2 dny. Medovníkové řezy změknou a i chuť bude výraznější.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!