Michalčiny zapečené brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 6 ks vejce 15 dkg šunka 1,5 kg brambory 1 sklenice mléko 1 ks cibule 15 dkg niva 40 dkg eidam grilovací koření 2 lžíce máslo na smažení muškátový oříšek 2 kelímky smetana ke šlehání máslo na vymaštění mletý černý pepř
Postup Michalčiny zapečené brambory
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme na páře brambory se slupkou. Následující den pekáč vymažeme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. Tvrdý sýr a nivu nastrouháme
Do pekáče poklademe první vrstvu brambor, osolíme a opepříme. Posypeme osmaženou cibulkou, strouhaným sýrem a grilovacím kořením. Rozšleháme vejce a vmícháme do nich mléko se smetanou, osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Směsí trochu pokapeme první vrstvu brambor
Potom naskládáme další vrstvu brambor, které jen osolíme, opepříme a posypeme sýrem, strouhanou nivou a pokapeme smetanovou omáčkou. Kdo má rád, může si předem do omáčky vmíchat dva stroužky prolisovaného česneku. Třetí vrstva je stejná, jen přidáme místo nivy na tenké plátky nakrájenou šunku nebo debrecínku. Poslední vrstvu brambor osolíme, opepříme, posypeme sýrem a přelijeme zbylou smetanovou omáčkou
Bramborovou směs pečeme podle výkonu trouby asi 40 minut
Michalčiny zapečené brambory podáváme ozdobené strouhanou nivou nebo nasekanou pažitkou se zeleninovým salátem. Výborný jako příloha je i zelný salát s kysanou smetanou.