Minutková svíčková recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g máslo 2 ks cibule 1 ks celer 1 ks citron 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 kelímek smetana na šlehání 4 listy bobkový list 5 kuliček nové koření 2 lžíce plnotučná hořčice 800 g hovězí svíčková 50 g hnědý cukr 1 snítka čerstvý tymián 100 g prorostlá slanina 10 kuliček celý černý pepř 350 ml lehké bílé víno podle chuti sůl mletý černý pepř na ozdobu 4 plátky citron šlehačka brusinky
Postup Minutková svíčková recept
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso nakrájíme na steaky, pěstí je poklepeme a zlehka opepříme. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na jemno, můžeme i nastrouhat nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostky.
Nakrájenou slaninu vypečeme v menším kastrolu. Do kastrolu vhodíme máslo a necháme rozvonět koření. Přidáme zeleninu a orestujeme dozlatova. Dále přidáme citron a cukr a necháme zasmahnout. Následně přidáme hořčici a opět zarestujeme, poté podlijeme bílým vínem a necháme dusit. Můžeme podlít i trochou vody. Dušení nám zabere cca 15 minut.
Poté vyjmeme koření a směs rozmixujeme ponorným mixérem, nemusí být úplně do jemna. Do rozmixované směsi přilijeme smetanu a nechápe přejít varem. Smetanu můžeme přilít již v průběhu mixování, aby se nám to dělalo lépe. Případně necháme zredukovat na požadovanou hustotu, měla by vzniknout hustší kaše.
Pánev si rozpálíme, vhodíme na ni tymián a slaninu. Po minutce přidáme steaky a opékáme podle přání a na závěr osolíme.
Minutkovou svíčkovou servírujeme s bramborovým knedlíkem nebo noky a ozdobené brusinkami, plátky citronu a šlehačkou.