Mramorový dort s pařížskou šlehačkou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 150 ml olej 4 ks vejce 2 lžíce kakao 240 g cukr moučka ovoce 1 balíček vanilkový cukr 250 g hladká mouka 100 g hořká čokoláda 500 ml smetana ke šlehání 250 ml smetana ke šlehání 100 ml horká voda 1 balíček kypřící prášek do pečiva máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Mramorový dort s pařížskou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si svaříme 250 ml šlehačky se 100 g hořké čokolády. Do šlehačky nalámeme čokoládu. Když se začne vařit, dáme ho pryč z plamene. Necháme vychladnout a na noc do druhého dne ji dáme do ledničky
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme s polovinou cukru do hladké tuhé pěny. V jiné míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem. Šleháme do pěny aspoň 5 minut. Objem se musí zvětšit
Za stálého šlehání přilijeme olej a poté vodu a dále šleháme, dokud nám hmota lehce neztuhne a nevytvoří se tekutější pěna. Poté vmícháme mouku, prášek do pečiva a vznikne nám tužší hmota. Nakonec vmícháme zlehka sníh z bílků. Vytvoříme tím krásné hladké táhlé těsto
Oddělíme menší polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Formu na dort si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté naléváme těsto tím způsobem, že nejdříve dáme větší lžíci světlého těsta a potom o trochu menší lžíci tmavého těsta. Tento proces opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto
Dort dáme péct do trouby při 180 °C na 30 minut a poté snížíme teplotu na 160 - 170 °C a pečeme dalších 20 minut. Potom propíchneme korpus špejlí, abychom zjistili, jestli se těsto nelepí na špejli. Pokud se ještě trochu lepí, necháme ještě chvilku péct
Po vytažení z trouby vyndáme opatrně korpus z formy, můžeme počkat než vychladne, půjde to o trochu lépe. Jinak korpus rozřízne na tři vrstvy. Vrstvy rozmístíme samostatně na talíře vychladnout
Mezitím si ušleháme krém. Čokoládovou hmotu zalijeme 250 ml smetany ke šlehání a vyšleháme. Pro lepší ztuhnutí můžeme použít ztužovač, ale není nutný. Pokud vám přijde krém málo sladký, můžeme osladit cukrem moučka
Ve vedlejší nádobě vyšleháme dalších 250 ml smetany ke šlehání, kterou osladíme dvěma lžícemi cukru moučka a můžeme ztužit ztužovačem
Čokoládový krém si rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu natřeme na spodní část korpusu a položíme na něj prostření část korpusu. Tu potřeme druhou třetinou krému a nakonec položíme poslední část korpusu. Vrchní část korpusu můžeme seshora lehce seříznout, aby byla pěkně hladká. Celý dort potřeme bílou šlehačkou. Zbylou třetinou čokoládového krému dort dozdobíme. Dále můžeme dort nazdobit ovocem nebo kakaem. Dort necháme odležet aspoň dvě hodiny před podáváním. Dort je ale nejlepší až druhý den
Mramorový dort s pařížskou šlehačkou podáváme jako vynikající moučník při různých slavnostních příležitostech.