Mramorový dort bez tuku recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce kakao
10 ks bílek
1 hrnek cukr krupice
cukr moučka
1 hrnek hladká mouka
1 lžička kypřící prášek
1/2 lžičky vanilkový extrakt
olej na vymazání
mouka na vysypání
1/2 lžičky mandlový extrakt

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve prosejeme hrnek hladké mouky, abychom se zbavily hrudek a mouka byla nadýchanější

  2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme mírně olejem a vysypeme moukou. Čtyřikrát prosejeme 1/3 hrnku mouky společně s polovinou kypřicího prášku, kakaem a 2 lžícemi cukru do mísy. Zbývající mouku a kypřící prášek, 2 lžíce cukru a špetku soli prosejeme čtyřikrát do druhé mísy

  3. Z bílků ušleháme lehký sníh. Potom postupně všleháme po lžících zbývající cukr. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení metly tvořil kopečky. Nakonec vmícháme do sněhu mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny sněhu opatrně vmícháme směs mouky s kakaem, do druhé směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy, na ni naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem, aby vznikl mramorový efekt

  4. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, zda je dort upečený - špejle musí být po vytažení čistá. Dort vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem

  5. Mramorový dort bez tuku vydá na 8 porcí

  6. Zdroj: Nízkotučné pokrmy

  7. , edice 100 nejlepších receptů


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!