Mramorový dort bez tuku recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 3 lžíce kakao 10 ks bílek 1 hrnek cukr krupice cukr moučka 1 hrnek hladká mouka 1 lžička kypřící prášek 1/2 lžičky vanilkový extrakt olej na vymazání mouka na vysypání 1/2 lžičky mandlový extrakt
Postup Mramorový dort bez tuku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve prosejeme hrnek hladké mouky, abychom se zbavily hrudek a mouka byla nadýchanější
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 20 cm vytřeme mírně olejem a vysypeme moukou. Čtyřikrát prosejeme 1/3 hrnku mouky společně s polovinou kypřicího prášku, kakaem a 2 lžícemi cukru do mísy. Zbývající mouku a kypřící prášek, 2 lžíce cukru a špetku soli prosejeme čtyřikrát do druhé mísy
Z bílků ušleháme lehký sníh. Potom postupně všleháme po lžících zbývající cukr. Sníh musí být tak pevný, aby po vytažení metly tvořil kopečky. Nakonec vmícháme do sněhu mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny sněhu opatrně vmícháme směs mouky s kakaem, do druhé směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy, na ni naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem, aby vznikl mramorový efekt
Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušíme, zda je dort upečený - špejle musí být po vytažení čistá. Dort vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem
Mramorový dort bez tuku vydá na 8 porcí
Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů