Vepřová panenka konfitovaná ve smetaně a šalvěji recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 kostka máslo smetana 400 g kapusta 50 g rajčatový protlak bylinky 100 g šalotka 400 g lišky 200 ml červené víno zakysaná smetana 800 g vepřová panenka 500 g kořenová zelenina mletý černý pepř 500 g telecí kosti
Postup Vepřová panenka konfitovaná ve smetaně a šalvěji
Postup přípravy receptu
-
Telecí kosti opečeme s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) do hněda, přidáme protlak, víno, zalijeme vodou a dlouho na slabém plamenu vaříme, podle potřeby doléváme vodu. Po pár hodinách (nebo nejlépe po dvou dnech) scedíme a svaříme do husté konzistence. Tím si vytvoříme základní hnědou omáčku zvanou demiglace
Maso si očistíme, připravíme na ideální 4 porce, osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vložíme do smetany se šalvějí a pod grilem jej lehce necháme dojít do úpravy medium
Kapustu zbavíme košťálu a spaříme ve slané vodě. Poté hodíme kostku másla na pánev, orestujeme zlehka nakrájenou šalotku, přidáme lišky, poté kapustu. Přidáme pár lžic zakysané smetany, dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat
Vepřovou panenku konfitovanou ve smetaně a šalvěji podáváme s brambory upravenými podle chuti - uvařenými, šťouchanými nebo opečenými.