Nadívaná vepřová kýta recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce olej sůl 2 lžíce máslo 2 ks cibule 2 ks jablko 1 lžíce sádlo 100 g sýr 200 g anglická slanina 900 g vepřová kýta 2 ks červená cibule mletý černý pepř 6 ks křížaly
Postup Nadívaná vepřová kýta
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a rozřízneme tak, že vytvoříme kapsu. Z venku i zevnitř ji nasolíme a opepříme
Cibule oloupeme. Jednu červenou a klasickou nasekáme najemno, zbylé dvě nakrájíme na měsíčky. Slaninu nakrájíme na kostičky, křížaly pokrájíme na kousky. Sýr nastrouháme
Na sádle zesklovatíme jemně usekanou cibuli, přidáme slaninu, křížaly a rychle opečeme. Odstavíme, necháme zchladnout a promícháme se sýrem. Křížalovou hmotou naplníme připravenou kapsu. Sepneme špikovacími jehlami
Olej a máslo rozehřejeme a kýtu na tuku ze všech stran opečeme. Přendáme ji do pekáčku, včetně výpeku, obložíme měsíčky cibule, osminkami oloupaných a jadřinců zbavených jablek a dáme do předehřáté trouby na 180 °C péct. Pečeme přibližně 30 minut na malém množství vody, poté hodně podlijeme a dopékáme ještě 40 minut za občasného přelévání
Upečenou nadívanou vepřovou kýtu vyjmeme, nakrájíme na plátky a podáváme s rýží. Jablka s cibulí a výpekem umixujeme a servírujeme samostatně v omáčníku.