Nadívaná vepřová kýta recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 lžíce olej
sůl
2 lžíce máslo
2 ks cibule
2 ks jablko
1 lžíce sádlo
100 g sýr
200 g anglická slanina
900 g vepřová kýta
2 ks červená cibule
mletý černý pepř
6 ks křížaly

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a rozřízneme tak, že vytvoříme kapsu. Z venku i zevnitř ji nasolíme a opepříme

  2. Cibule oloupeme. Jednu červenou a klasickou nasekáme najemno, zbylé dvě nakrájíme na měsíčky. Slaninu nakrájíme na kostičky, křížaly pokrájíme na kousky. Sýr nastrouháme

  3. Na sádle zesklovatíme jemně usekanou cibuli, přidáme slaninu, křížaly a rychle opečeme. Odstavíme, necháme zchladnout a promícháme se sýrem. Křížalovou hmotou naplníme připravenou kapsu. Sepneme špikovacími jehlami

  4. Olej a máslo rozehřejeme a kýtu na tuku ze všech stran opečeme. Přendáme ji do pekáčku, včetně výpeku, obložíme měsíčky cibule, osminkami oloupaných a jadřinců zbavených jablek a dáme do předehřáté trouby na 180 °C péct. Pečeme přibližně 30 minut na malém množství vody, poté hodně podlijeme a dopékáme ještě 40 minut za občasného přelévání

  5. Upečenou nadívanou vepřovou kýtu vyjmeme, nakrájíme na plátky a podáváme s rýží. Jablka s cibulí a výpekem umixujeme a servírujeme samostatně v omáčníku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!