Nadýchané jahodové knedlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce cukr
1 špetka sůl
1 ks žloutek
4 dl mléko
20 g droždí
500 g polohrubá mouka
na ozdobu
70 g máslo
200 ml kysaná smetana
200 g tvrdý tvaroh
podle chuti
cukr moučka
skořicový cukr
náplň
300 g ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Polohrubou mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní důlek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, nalijeme trochu mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a zaprášíme asi lžící mouky. V teple pak necháme vzejít kvásek.

  2. Když je kvásek nakynutý, přidáme zbytek mléka, špetku soli, žloutek a vařečkou, nebo šlehačem s hnětacími háky zaděláme hladké těsto, které je na dotek pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce.

  3. Nakynuté těsto propracujeme rukama a válečkem rozválíme na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájíme na malé kousky, na každý z nich dáme ovoce a to do těsta zabalíme jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočíme dolů a necháme ještě chvilku kynout.

  4. Ve velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhneme plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložíme do hrnce část knedlíků a přikryjeme poklicí. Kynuté jahodové knedlíky vaříme asi 8 minut.

  5. Ihned po vyndání knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvaříme všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundaváme poklici, aby knedlíky zůstaly hezky nadýchané.

  6. Nadýchané jahodové knedlíky podáváme posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidáme i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!