Nadýchané jahodové knedlíky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce cukr 1 špetka sůl 1 ks žloutek 4 dl mléko 20 g droždí 500 g polohrubá mouka na ozdobu 70 g máslo 200 ml kysaná smetana 200 g tvrdý tvaroh podle chuti cukr moučka skořicový cukr náplň 300 g ovoce
Postup Nadýchané jahodové knedlíky recept
Postup přípravy receptu
-
Polohrubou mouku prosejeme do mísy a uděláme do ní důlek. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, nalijeme trochu mléka, rozdrobíme do něj kvasnice a zaprášíme asi lžící mouky. V teple pak necháme vzejít kvásek.
Když je kvásek nakynutý, přidáme zbytek mléka, špetku soli, žloutek a vařečkou, nebo šlehačem s hnětacími háky zaděláme hladké těsto, které je na dotek pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Mezitím si očistíme a nakrájíme ovoce.
Nakynuté těsto propracujeme rukama a válečkem rozválíme na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájíme na malé kousky, na každý z nich dáme ovoce a to do těsta zabalíme jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočíme dolů a necháme ještě chvilku kynout.
Ve velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhneme plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložíme do hrnce část knedlíků a přikryjeme poklicí. Kynuté jahodové knedlíky vaříme asi 8 minut.
Ihned po vyndání knedlíky propíchneme špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvaříme všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundaváme poklici, aby knedlíky zůstaly hezky nadýchané.
Nadýchané jahodové knedlíky podáváme posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidáme i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo.