Nadýchané žampionové placky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 2 lžíce mléko máslo na smažení 2 lžíce polohrubá mouka 250 g čerstvé žampiony 1 svazeček čerstvá petrželka čerstvě mletý černý pepř
Postup Nadýchané žampionové placky
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, ani je neumýváme a neoplachujeme vodou, jen je utřeme vlhkým hadříkem, tak zbavíme žampiony případných nečistot a poté je pokrájíme na malé kousky. Případně můžeme použít jakékoliv jiné lesní houby, které máme rádi
V pánvi rozehřejeme 2 lžíce čerstvého másla, na něm zprudka opečeme žampiony do hněda a odpaření tekutiny, na závěr osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Zatím posekáme čerstvou petrželovou nať na jemno, rozklepneme 2 vejce, oddělíme žloutky a bílky, žloutky dáme do mísy a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který odložíme na chvíli do chladničky
Do mísy k vaječným žloutkům přilijeme 2 lžíce studeného mléka, přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, osolíme, okořeníme černým pepřem, přidáme posekanou petrželovou nať a všechno spolu dobře vymícháme na husté těstíčko, které necháme chvíli odpočinout. Do těstíčka přidáme vychladlé opečené žampiony a opatrně po menších dávkách vmícháme tuhý sníh z bílků. Tímto máme připravené těsto na placky
V pánvi rozehřejeme máslo, na které polévkovou lžící vkládáme těsto, lžící roztlačíme na placky a žampionové placky osmažíme z obou stran do pěkné zlato-červené barvy. Osmažené žampionové placky necháme odsát od přebytečného tuku na papírové kuchyňské utěrce
Nadýchané žampionové placky podáváme horké s jemným zeleným salátem nebo jiným lehkým zeleninovým salátem. Žampionové placky jsou velmi chutné, nadýchané a lehoučké. Placky jsou výbornou letní večeří, která je rychle hotová a příprava je velmi jednoduchá.