Nadýchané žampionové placky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
2 lžíce mléko
máslo na smažení
2 lžíce polohrubá mouka
250 g čerstvé žampiony
1 svazeček čerstvá petrželka
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, ani je neumýváme a neoplachujeme vodou, jen je utřeme vlhkým hadříkem, tak zbavíme žampiony případných nečistot a poté je pokrájíme na malé kousky. Případně můžeme použít jakékoliv jiné lesní houby, které máme rádi

  2. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce čerstvého másla, na něm zprudka opečeme žampiony do hněda a odpaření tekutiny, na závěr osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme úplně vychladnout. Zatím posekáme čerstvou petrželovou nať na jemno, rozklepneme 2 vejce, oddělíme žloutky a bílky, žloutky dáme do mísy a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který odložíme na chvíli do chladničky

  3. Do mísy k vaječným žloutkům přilijeme 2 lžíce studeného mléka, přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, osolíme, okořeníme černým pepřem, přidáme posekanou petrželovou nať a všechno spolu dobře vymícháme na husté těstíčko, které necháme chvíli odpočinout. Do těstíčka přidáme vychladlé opečené žampiony a opatrně po menších dávkách vmícháme tuhý sníh z bílků. Tímto máme připravené těsto na placky

  4. V pánvi rozehřejeme máslo, na které polévkovou lžící vkládáme těsto, lžící roztlačíme na placky a žampionové placky osmažíme z obou stran do pěkné zlato-červené barvy. Osmažené žampionové placky necháme odsát od přebytečného tuku na papírové kuchyňské utěrce

  5. Nadýchané žampionové placky podáváme horké s jemným zeleným salátem nebo jiným lehkým zeleninovým salátem. Žampionové placky jsou velmi chutné, nadýchané a lehoučké. Placky jsou výbornou letní večeří, která je rychle hotová a příprava je velmi jednoduchá.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!