Svíčková z králíka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 120 g slanina 2 lžíce olej 1 lžíce sůl 1 lžička sůl 2 lžíce máslo 2 lžíce ocet 3 ks cibule 400 ml smetana 1 ks celer 600 ml voda 4 ks mrkev 3 ks petržel 5 kuliček jalovec 1 ks králík 3 lístky bobkový list 5 kuliček nové koření 1 lžička sušený tymián 8 kuliček celý černý pepř
Postup Svíčková z králíka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve naporcujeme králíka, prošpikujeme a dáme stranou. Zeleninu očistíme
Na mořidlo nebo-li lák nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli. Dáme do hrnce, zalijeme octem smíchaným s vodou a přidáme koření. 8 minut vaříme a necháme vychladnout
Králíka dáme do hrnce a zalijeme mořidlem tak, aby byl ponořený a dáme do chladna na 3 až 4 dny. Potom lák scedíme, maso osušíme a zprudka opečeme na másle, aby se maso zatáhlo. Maso obložíme zeleninou a kořením z mořidla a dáme péci do trouby na 190 °C asi 30 minut. Králíka podlijeme horkou vodou a pečeme 2 hodiny, až maso jde od kosti
Zeleninu rozmixujeme a přivedeme do varu. Zašleháme smetanu, promícháme a dochutíme cukrem a solí. Maso můžeme vykostit
Svíčkovou z králíka podáváme tradičně s knedlíky.