Svíčková s jehněčí kýtou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 0,2 kg celer 3 ks mrkev 2 ks petržel 0,4 l vývar z kostí 200 g špek 2 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 1 kg jehněčí kýta 4 kuličky celý černý pepř
Postup Svíčková s jehněčí kýtou
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou jehněčího masa: Masíčko odblaníme a okrájíme tuk. Komu nevadí, může ho tam nechat, ale omáčka bude tučnější. Velmi dobře maso umyjeme a osušíme, aby se s ním lépe pracovalo. Připravíme si špek (slaninu) a nakrájíme na užší nudličky (asi 0,5 cm), do masa po směru vláken uděláme nožem dírky, a to tak akorát na vložení našeho špíčku
Rozehřejeme pánev a dáme na ni sádlo (případně zbytek špeku), necháme rozpustit a vložíme maso k prudkému zatáhnutí. Při smažení masa si zeleninu nakrájíme na obdélníčky (asi 2 cm x 10 cm). Ihned, po odejmutí masa z pánve na pekáček, si na pánev hodíme zeleninu a necháme restovat do mírného změknutí. Ve chvíli, kdy zeleninu dorestujeme, slijeme tuk a přidáme k masu, které odpočívá při pokojové teplotě asi půl hodiny. Vezmeme si pekáček a přihodíme do něj bobkový list, celý pepř, nové koření. Sůl zatím vynecháme
Vše v pekáčku dáme na hodinu do trouby předehřáté na 200 °C (elektrická trouba). Po půl hodině zkontrolujeme. Mezitím máme čas si udělat přílohu
Po době pečení vyjmeme z trouby, odděláme maso a
" target="_blank" title="Hubnoucí hit - tukožroutská polévka">zeleninu si rozemeleme. Přidáme vývar. Konečně osolíme podle chuti a propasírujeme. Nakonec svíčkou z jehněčí kýty ještě provaříme. Maso si nakrájíme proti vláknům (kvůli mozaice). Omáčka je díky zelenině hustá, ale pokud jsme dali méně zeleniny, můžeme zahustit jinak - dolít smetanu, přidat sušené mléko či mouku
Takto připravenou svíčkovou s jehněčí kýtou podáváme. Omáčku dáme na talíř, potom přidáme knedlík či jinou přílohu, nakonec přijde maso. Svíčkovou s jehněčí kýtou můžeme v závěru dozdobit plátkem citronu a brusinkami se šlehačkou.