Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 lžíce máslo 350 ml mléko máslo na smažení 170 g hladká mouka 100 g kukuřičný škrob 200 g čerstvé jahody 100 g hnědý cukr 1 lžíce krupicový cukr 1 lžíce kypřící prášek do pečiva javorový sirup 2 ks velká vejce
Postup Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smícháme na husté těsto a zašleháme do něj rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto necháme 10 minut až půl hodiny odpočinout
Pánev rozehřejeme na vyšší teplotu a rozpustíme v ní oříšek másla. Naběračkou vlijeme tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi15 centimetrů. Smažíme, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance obrátíme a pokračujeme ještě minutu. Hotové placky uchováme na teplém místě
Na přeliv můžeme jahody pokrájet na půlky, nebo je necháme v celku. Jahody dáme do kastrolu s troškou vody a cukrem a necháme je ohřát k bodu varu. Ve 2 dl vody si rozmícháme velkou lžíci kukuřičného škrobu a za stálého míchání vlijeme k jahodám. Jahodový přeliv necháme provařit
Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem podle fantazie úhledně naservírujeme na talíře a podáváme jako výborrný teplý sladký dezert.