Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 lžíce máslo
350 ml mléko
máslo na smažení
170 g hladká mouka
100 g kukuřičný škrob
200 g čerstvé jahody
100 g hnědý cukr
1 lžíce krupicový cukr
1 lžíce kypřící prášek do pečiva
javorový sirup
2 ks velká vejce

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme mléko prošlehané s vejci. Metlou vše smícháme na husté těsto a zašleháme do něj rozpuštěné zchladlé máslo. Těsto necháme 10 minut až půl hodiny odpočinout

  2. Pánev rozehřejeme na vyšší teplotu a rozpustíme v ní oříšek másla. Naběračkou vlijeme tolik těsta, aby vznikla placka o průměru asi15 centimetrů. Smažíme, dokud nezačnou vyskakovat hnědé puchýřky (trvá to asi minutu), pak lívance obrátíme a pokračujeme ještě minutu. Hotové placky uchováme na teplém místě

  3. Na přeliv můžeme jahody pokrájet na půlky, nebo je necháme v celku. Jahody dáme do kastrolu s troškou vody a cukrem a necháme je ohřát k bodu varu. Ve 2 dl vody si rozmícháme velkou lžíci kukuřičného škrobu a za stálého míchání vlijeme k jahodám. Jahodový přeliv necháme provařit

  4. Nadýchané lívance s javorovým sirupem a jahodovým přelivem podle fantazie úhledně naservírujeme na talíře a podáváme jako výborrný teplý sladký dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!