Nehnětený chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1,5 lžička sůl 2 lžičky kmín 1,5 hrnek voda 3 hrnky hladká mouka 2 lžičky sušené droždí 2 hrstě semínka
Postup Nehnětený chléb
Postup přípravy receptu
-
Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, kmín a sůl. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8 - 12 hodin
Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Můžeme hustě posypat například oblíbenými semínky. Necháme 15 minut odpočívat a následně těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále
Zapneme troubu na 220 °C a vložíme do ní nahřát zapékací nádobu s poklicí (například kulatou skleněnou či litinovou zapékací mísu). Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C. Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut
Po upečení už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba bez hnětení krájíme až po vychladnutí, aby se nesrazil.