Norská rybí polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 350 ml mléko 1 ks cibule 0.3 ks celer 1 ks petržel 125 g krabí tyčinky 3 lžíce hladká mouka 150 ml sladká smetana 1 ks filé z pangasiuse podle chuti sůl vegeta muškátový květ mletý černý pepř polévkové bylinky podle potřeby máslo drobenka 2 ks mrkev
Postup Norská rybí polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si velký hrnec (kolem 4 litrů) a pánev. Na hrubém struhadle nastrouháme kořenovou zeleninu. Krabí tyčinky nakrájíme na malé kostičky. Filé na střední kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nastrouhanou zeleninu po dobu asi 10 minut. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo a na něm dorůžova osmažíme cibulku. Po osmahnutí zaprášíme moukou, chvíli ještě smažíme, poté odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přilijeme mléko, důkladně rozmícháme, přivedeme k varu a chvíli povaříme. Podle chuti přidáme špetku muškátu, asi 2 - 3 špetky pepře a tři špetky soli.
Nyní se vrátíme k zelenině, kterou jsme si mezitím opekli. K ní přidáme nakrájené filé a asi 5 minut opékáme. Poté přidáme nakrájené krabí tyčinky a ještě chvilku opékáme. Následně zalijeme horkou vodou tak, aby bylo vše v hrnci ponořené.
Nyní obsah pánve propasírujeme přes hustší cedník do polévky. Kdo má rád v polévce kousky cibule, pasírovat nemusí. Hrnec dolijeme vodou tak, aby byla polévka akorát hustá (asi 2 litry), přidáme 3 - 4 lžičky vegety a podle chuti osolíme. Polévku zjemníme smetanou a na závěr přidáme polévkové bylinky.
Norskou rybí polévku podáváme horkou. Velmi dobré je ještě do polévky před koncem přidat konzervovanou kukuřici. Krásně pak v polévce křupe.