Novoroční čočková polévka s řapíkatým celerem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek sůl 1 lžička majoránka 1 ks cibule 3 - 4 řapíky celer 1/2 lžičky tymián 3 - 4 ks mrkev 1,5 hrnek čočka 1/2 lžičky oregano 2 - 3 lžíce olivový olej 1 lžíce čerstvá petrželka 1 lžíce mletá sladká paprika 2 - 3 ks jarní cibulka s natí čerstvě mletý barevný pepř 1 lžička kořenící směs Horalka
Postup Novoroční čočková polévka s řapíkatým celerem
Postup přípravy receptu
-
Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme 2 - 3 hodiny bobtnat. Veškerou zeleninu očistíme. Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky
Olej rozehřejeme ve velkém hrnci a cibulku dozlatova orestujeme. K cibulce vsypeme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a necháme 2 minuty restovat. Poté přidáme plátky česneku a necháme krátce rozvonět. Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme a přidáme lžičku kořenící směsi Horalka. Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu
Zeleninu v hrnci zalijeme vodou (asi 1,5 l) a vsypeme scezenou čočku. Do polévky přidáme tymián, oregano, mletou sladkou papriku a přivedeme k varu. Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut
Do hotové polévky vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou petrželku, rozemnutou majoránku a podle potřeby dosolíme a dopepříme
Horkou novoroční čočkovou polévku podáváme s čerstvým chlebem.