Ořechovo - bramborový nákyp recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 3 ks vejce 70 g máslo 800 g brambory 125 ml mléko majoránka 1 ks cibule 1 lžíce mouka kmín 100 g gouda 300 ml zeleninový vývar mletý černý pepř 70-100 g lískové ořechy (mleté)
Postup Ořechovo - bramborový nákyp recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.
Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.
Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.
Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.