Ořechový dort recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

4 ks vejce
3 dl rum
5 dl mléko
10 lžic mouka hladká
2 lžičky prášek do pečiva
30 dkg cukr krupice
20 dkg mouka polohrubá
20 dkg cukr moučka
2 balíčky vanilkový cukr
15 dkg čokoláda nalámaná na kousky
10 dkg vlašské ořechy
10 lžic studená voda
37 dkg máslo (Zlatá Haná)

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme žloutky s cukrem a vodou, opatrně vmícháme ořechy, mouku a z bílků sníh. Promícháme nalijeme do kulaté formy vymaštěné a vysypané moukou a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 180 stupňů pomalu přibližně 30 minut. Vyzkoušíme špejlí zda je upečen

  2. Po upečení vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout a odpočinout nejlépe do druhého dne

  3. Druhý den ho dvakrát prořízneme (máme 3 kola), každý díl dobře polijeme rumem - nebojte se, čím mokřejší tím lepší, potřeme rybízovou marmeládou a krémem a spojíme. Vrch a boky též jemně potřeme krémem a dáme do lednice ztuhnout. Potom celý dort polijeme čokoládovou polevou (rozpustíme 1,5 čokolády na vaření spolu s 2 lžícemi ztuženého tuku), necháme ztuhnout a zdobíme krémem dle fantazie a příležitosti

  4. Krém: Uvaříme kaši z 1/2 litru mléka a 10 lžic hladké mouky a do horké ještě přimícháme 2 sáčky vanilkového cukru - krásně nám zavoní. Po zchladnutí vyšleháme spolu s 1 dcl rumu, 20 dkg cukru (cukru můžeme dát dle chuti, někdo má rád víc sladší, někdo méně) a 1,5 kostky Zlaté Hané.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!