Sladký ořechový dort recept

Apetit Recepty undefined

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 kostka máslo
2 lžíce rum
1 sklenka marmeláda
1 ks bílek
šlehačka
1 balíček prášek do pečiva
100 g mandle
1 lžička med
300 g cukr krupice
100 g ořechy
100 g cukr moučka
50 g sušené mléko
1 lžička citronová kůra
200 g hrubá mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
1 - 2 balíčky čokoládová poleva
1 konzerva Salko

Postup přípravy receptu

  1. Salko vaříme den předem asi 2 hodiny v dostatečném množství vody, podle potřeby je vodu nutno dolévat

  2. Jemně mleté mandle smícháme s cukrem, bílkem a medem. Pokud je marcipán řídký, přidáme sušené mléko a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Na pocukrovaném vále těsto vyválíme na silnější placku a formičkami vykrájíme různé ozdoby, které necháme na podnose schnout. (Marcipán - těsto 1)

  3. Žloutky utřeme s cukrem a vodou do světlé pěny. Přidáme jemně mleté ořechy, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli

  4. Formu (pr.26), vymazanou tukem a vysypanou moukou, naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Pak formu přikryjeme alobalem a ještě asi 10 minut dopečeme. Špejlí vyzkoušíme, jestli se těsto nelepí. Dort necháme vychladnout

  5. Karamelové Salko v elektrickém šlehači smícháme s rozměklým máslem a rumem do hladkého krému bez kousků másla

  6. Dortový korpus rozkrojíme, potřeme marmeládou (jahodovou) a na marmeládu naneseme veškerý krém, který uhladíme. Přiklopíme horním dílem korpusu a vložíme do chladničky asi na 30 minut zatuhnout

  7. Čokoládovou polevu rozpustíme a celý dort polijeme. Opět vložíme do chladničky asi na 30 minut, aby čokoláda zatuhla

  8. Před podáváním sladký ořechový dort ozdobíme kopečky šlehačky, na které rozdělíme marcipánové ozdoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!