Sladký ořechový dort recept
Apetit Recepty undefinedSuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 kostka máslo 2 lžíce rum 1 sklenka marmeláda 1 ks bílek šlehačka 1 balíček prášek do pečiva 100 g mandle 1 lžička med 300 g cukr krupice 100 g ořechy 100 g cukr moučka 50 g sušené mléko 1 lžička citronová kůra 200 g hrubá mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 1 - 2 balíčky čokoládová poleva 1 konzerva Salko
Postup Sladký ořechový dort
Postup přípravy receptu
-
Salko vaříme den předem asi 2 hodiny v dostatečném množství vody, podle potřeby je vodu nutno dolévat
Jemně mleté mandle smícháme s cukrem, bílkem a medem. Pokud je marcipán řídký, přidáme sušené mléko a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Na pocukrovaném vále těsto vyválíme na silnější placku a formičkami vykrájíme různé ozdoby, které necháme na podnose schnout. (Marcipán - těsto 1)
Žloutky utřeme s cukrem a vodou do světlé pěny. Přidáme jemně mleté ořechy, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli
Formu (pr.26), vymazanou tukem a vysypanou moukou, naplníme těstem a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Pak formu přikryjeme alobalem a ještě asi 10 minut dopečeme. Špejlí vyzkoušíme, jestli se těsto nelepí. Dort necháme vychladnout
Karamelové Salko v elektrickém šlehači smícháme s rozměklým máslem a rumem do hladkého krému bez kousků másla
Dortový korpus rozkrojíme, potřeme marmeládou (jahodovou) a na marmeládu naneseme veškerý krém, který uhladíme. Přiklopíme horním dílem korpusu a vložíme do chladničky asi na 30 minut zatuhnout
Čokoládovou polevu rozpustíme a celý dort polijeme. Opět vložíme do chladničky asi na 30 minut, aby čokoláda zatuhla
Před podáváním sladký ořechový dort ozdobíme kopečky šlehačky, na které rozdělíme marcipánové ozdoby.