Ořechový dort s bílou čokoládou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 100 g cukr 1 špetka sůl 5 ks vejce 125 ml máslo 0 balíčků prášek do pečiva 125 ml káva 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 150 g hladká mouka 1 ks citronová kůra 200 g lískové ořechy krém 300 ml smetana 3 plátky želatina 2 lžíce amaretto 200 g bílá čokoláda podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Ořechový dort s bílou čokoládou recept
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků a z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Prosetou mouku s práškem do pečiva promícháme s mletými ořechy. Žloutky ušleháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Šleháme alespoň 10 minut do nadýchané pěny. Pomalu za stálého šlehání přidáme studenou kávu a rozpuštěné máslo. Šleháme minutu a přidáme moučnou směs s ořechy. Nakonec do těsta jemně přimícháme pevný sníh, který jsme našlehali z bílků se špetkou soli.
Kulatou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 160 °C. Těsto uhladíme do připravené formy a pečeme asi 45 minut. Korpus po upečení necháme vychladnout, poté ho rozpůlíme na dva díly.
Studenou smetanu našleháme. Želatinu namočíme ve studené vodě. Čokoládu najemno nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Amaretto nebo jiný alkoholický nápoj ohřejeme a v teplém amarettu rozpustíme za stálého míchání vymačkanou želatinu.
Rozpuštěnou vychlazenou čokoládu, vyšlehanou smetanu s amarettem se želatinou dobře promícháme. Rozpůlený korpus potřeme oblíbenou marmeládou, dále potřeme připraveným čokoládovým krémem a druhým dílem korpusu uzavřeme. Ořechový dort s bílou čokoládou ozdobíme podle naší fantazie a dort alespoň na 5 hodin necháme v lednici.
Ořechový dort s bílou čokoládou nakrájíme a podáváme.