Ořechový dort s bílou čokoládou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
100 g cukr
1 špetka sůl
5 ks vejce
125 ml máslo
0 balíčků prášek do pečiva
125 ml káva
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
150 g hladká mouka
1 ks citronová kůra
200 g lískové ořechy
krém
300 ml smetana
3 plátky želatina
2 lžíce amaretto
200 g bílá čokoláda
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Prosetou mouku s práškem do pečiva promícháme s mletými ořechy. Žloutky ušleháme s cukrem moučka, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Šleháme alespoň 10 minut do nadýchané pěny. Pomalu za stálého šlehání přidáme studenou kávu a rozpuštěné máslo. Šleháme minutu a přidáme moučnou směs s ořechy. Nakonec do těsta jemně přimícháme pevný sníh, který jsme našlehali z bílků se špetkou soli.

  2. Kulatou formu o průměru 24 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 160 °C. Těsto uhladíme do připravené formy a pečeme asi 45 minut. Korpus po upečení necháme vychladnout, poté ho rozpůlíme na dva díly.

  3. Studenou smetanu našleháme. Želatinu namočíme ve studené vodě. Čokoládu najemno nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Amaretto nebo jiný alkoholický nápoj ohřejeme a v teplém amarettu rozpustíme za stálého míchání vymačkanou želatinu.

  4. Rozpuštěnou vychlazenou čokoládu, vyšlehanou smetanu s amarettem se želatinou dobře promícháme. Rozpůlený korpus potřeme oblíbenou marmeládou, dále potřeme připraveným čokoládovým krémem a druhým dílem korpusu uzavřeme. Ořechový dort s bílou čokoládou ozdobíme podle naší fantazie a dort alespoň na 5 hodin necháme v lednici.

  5. Ořechový dort s bílou čokoládou nakrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!