Ořechový dort s marcipánem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 10 vejce 1,5 kostka máslo 1 l mléko 4 lžíce voda 150 g ořechy 420 g cukr moučka 2 balíčky vanilkový cukr 150 g hladká mouka 4 lžičky citronová šťáva 400 g hrubá krupice 120 g hrubá krupice 4 balíčky vanilkový puding
Postup Ořechový dort s marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme žloutky s cukrem, postupně přidáme vlažnou vodu a citronovou šťávu. Dále smícháme mouku, krupici a ořechy. Z bílků ušleháme sníh střídavě zamícháme s připravenou směsí do žloutkového základu
Dort pečeme ve formě, kterou vyložíme alobalem a vymastíme sádlem nebo jiným tukem. Pečeme asi 3/4 hodiny ve středně vyhřáté troubě asi při 150 °C. Špejlí zkoušíme, jestli je dort uprostřed dost propečený
Dále si připravíme krém. Z mléka, vanilkového pudingu a cukru uvaříme hustý puding. Během chladnutí posypeme vanilkovým cukrem, aby se nám neudělal škraloup
Dort rozkrojíme na půl necháme vychladnout, poté namažeme 3/4 krému doprostřed dortu. Zbytkem krému rovnoměrně pokryjeme celý dort
Dort dáme zchladnout do lednice a potom podle fantazie ozdobíme marcipánem
Ořechový dort s marcipánem můžeme podávat při různých slavnostních příležitostech.