Ořechový koláč z domácí pekárny recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 sklenka olej 6 ks vejce 1 ks máslo 1 balíček prášek do pečiva 100 g med 70 g cukr moučka 1 konzerva salko 350 g polohrubá mouka 2 balíčky lískové ořechy
Postup Ořechový koláč z domácí pekárny
Postup přípravy receptu
-
Než začneme s přípravou, vložíme do vody salko v konzervě a dvě hodiny jej vaříme. Po první hodině převrátíme konzervu, aby se salko rovnoměrně uvařilo. Mezitím si umeleme ořechy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v sníh. Do pekárny si dáme žloutky, cukr, med, olej, mouku s práškem do pečiva, část ořechů, zbytek necháme na posypání koláče. Nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh
Takto vyšlehané těsto dáme do domácí pekárny, kterou nemusíme vymazávat ani vysypávat moukou. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy
Pečeme v domácí pekárně v programu 10, stupeň zhnědnutí dáme na světlý
Připravíme si náplň. Uvařené salko necháme vychladnout a pak jej vyšleháme s máslem
Upečený koláč necháme vychladnout a pak ho nakrájíme po celé jeho délce asi tak po půl centimetru. Každý plátek koláče mažeme připravenou náplní a slepíme dohromady. Nakonec celé pomažeme zbylým krémem a posypeme ořechy. Ořechový koláč necháme jeden den při pokojové teplotě přikrytý utěrkou. Pak krájíme šikmo
Na druhý den můžeme ořechový koláč z domácí pekárny podávat. Zdobíme šlehačkou a grankem.