Originál židovské macesové knedlíčky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 ks vejce
3 špetky mletý zázvor
3 špetky čerstvě mletý černý pepř
3 lžíce husí sádlo
3 špetky mletý muškátový květ
150 g drcený maces
120 ml pravý slepičí vývar
1 l domáci slepičí vývar na vaření knedlíčků

Postup přípravy receptu

  1. Macesy nalámeme na menší kousky, nadrtíme pomocí valečku na těsto a vložíme do mísy. V jiné misce rozšleháme vejce s husím sádlem a promícháme s drcenými macesy, které osolíme a okořeníme uvedeným kořením. Směs nesmí být ani příliš hustá - uvařené knedlíčky by byly tvrdé a nesmí být ani řídká, protože knedlíčky by se během vaření rozpadly. Směs dohustíme přidáním macesů, naředíme slepičím vývarem do konzistence, aby se daly tvarovat knedlíčky

  2. Macesovou směs necháme 1 hodinu odstát a potom vlhkými rukama tvarujeme knedlíčky o něco větší než vlašský ořech, vařením značně zvětší svůj objem. Knedlíčky vaříme mírným varem přikryté v slepičím vývaru asi 10 minut. Během vaření neodkrýváme a nenakukujeme do hrnce

  3. Hotové macesové knedlíčky vkládáme přímo do horké polévky, případně je servírujeme zvlášť na podnose a každý si nabere sám podle chuti. Knedlíčky můžeme vařit i v osolené vodě, potom je děláme větší a podáváme je jako přílohu k jídlům připraveným na šťávě. Správně uvařené knedlíčky mají být lehké, nadýchané a rozplývající se na jazyku. Začátečníkům doporučuji nejprve uvařit ve vývaru jeden knedlíček na zkoušku

  4. Děkuji tímto receptem nejmenovanému židovskému šéfkuchaři za to, že mě naučil vařit originál židovské macesové knedlíčky a za jeho laskavý souhlas, který mi dal na uveřejnění receptu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!