Oříškový koláč s krokantem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 40 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 160 g máslo 1 ks žloutek 160 ml mléko 250 g rozinky 250 g arašídy 6 lžic whisky 400 g hladká mouka 250 g sladká smetana 250 g přírodní cukr 30 g čerstvé droždí 250 g pekanové ořechy
Postup Oříškový koláč s krokantem
Postup přípravy receptu
-
Mléko zahřejeme v hrnci. Mouku prosejeme do mísy, do středu vytvoříme důlek, nadrobíme kvasnice a přidáme do důlku. Vše polijeme rovnoměrně mlékem. Promícháme a dáme asi 20 minut kynout na teplé místo
Do vykynuté směsi zapracujeme 60 g másla, cukr, sůl, vejce a žloutky. Vše vytvarujeme do tvaru koule, překryjeme a necháme kynout, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 200 °C
Pekanové ořechy a rozinky nasekáme nahrubo. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci s přírodním cukrem. Vmícháme smetanu a prohřejeme. K ostatnímu přimícháme nahrubo nasekané arašídy, směs rozinek, ořechů a whisky
Těsto vyválíme na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto dáme vzniklou hmotu a pečeme v troubě na střední liště asi 30 minut
Po vychladnutí nařežeme oříškový koláč s krokantem na trojúhelníčky.