Oříškový perník recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 10 lžic olej 2 ks vejce 2 lžíce kakao 500 ml mléko 1 hrst rozinky 2 lžíce voda 2 lžíce med 200 g cukr krupice 120 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka tuk na vymazání 100 - 120 g vlašské ořechy 1 hrst vlašské ořechy hrubá mouka na vysypání 80 g Hera 1 balíček kypřící prášek do perníku
Postup Oříškový perník
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout
Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy
Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova
Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky
Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.