Ostrá gulášová polévka na způsob soljanky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1 l vývar
150 g cibule
2 lžíce sádlo
1 lžíce rajčatový protlak
1 - 2 ks chilli paprička
1,5 lžíce hladká mouka
2 ks kyselá okurka
drcený kmín
350 g hovězí kližka
3 lžíce sterilovaný hrášek
1 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř
mleté chilli koření
hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí libové maso nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Okapanou okurku nakrájíme na jemné kostičky a hrášek necháme okapat. Oloupaný česnek nasekáme najemno. Chili papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na jemné nudličky

  2. V hrnci na polovině sádla opečeme cibuli dorůžova. Pak přidáme maso, vše asi 3 minuty osmahneme a zaprášíme mletou sladkou paprikou. K opečenému masu vmícháme rajčatový protlak, ihned přilijeme polovinu vývaru, ochutíme solí, pepřem, chilli kořením a kmínem a zakryté zvolna dusíme téměř doměkka

  3. V jiném hrnci na tuku necháme zpěnit česnek a chilli papričku, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme zbývajícím studeným vývarem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu. K tomuto základu přidáme podušené maso a společně vše ještě asi 15 - 20 minut povaříme doměkka. Asi 5 minut před dokončením přidáme do polévky nakrájené okurky a hrášek a podle potřeby dochutíme solí a pepřem

  4. Ostrou gulášovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!