Ostrá gulášová polévka na způsob soljanky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 l vývar 150 g cibule 2 lžíce sádlo 1 lžíce rajčatový protlak 1 - 2 ks chilli paprička 1,5 lžíce hladká mouka 2 ks kyselá okurka drcený kmín 350 g hovězí kližka 3 lžíce sterilovaný hrášek 1 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř mleté chilli koření hladkolistá petrželka
Postup Ostrá gulášová polévka na způsob soljanky
Postup přípravy receptu
-
Hovězí libové maso nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Okapanou okurku nakrájíme na jemné kostičky a hrášek necháme okapat. Oloupaný česnek nasekáme najemno. Chili papričku zbavíme jadérek a nakrájíme na jemné nudličky
V hrnci na polovině sádla opečeme cibuli dorůžova. Pak přidáme maso, vše asi 3 minuty osmahneme a zaprášíme mletou sladkou paprikou. K opečenému masu vmícháme rajčatový protlak, ihned přilijeme polovinu vývaru, ochutíme solí, pepřem, chilli kořením a kmínem a zakryté zvolna dusíme téměř doměkka
V jiném hrnci na tuku necháme zpěnit česnek a chilli papričku, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme zbývajícím studeným vývarem. Vše za stálého míchání přivedeme k varu. K tomuto základu přidáme podušené maso a společně vše ještě asi 15 - 20 minut povaříme doměkka. Asi 5 minut před dokončením přidáme do polévky nakrájené okurky a hrášek a podle potřeby dochutíme solí a pepřem
Ostrou gulášovou polévku rozdělíme na porce, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s pečivem.