Ostružinové demi-glace recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

sůl
25 g máslo
5 l voda
ostružiny
200 ml červené víno
50 g rajský protlak
500 g kořenová zelenina
2 kg telecí kloubové kosti

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Telecí kosti, pokud možno kloubové a ne morkové, vložíme spolu s očištěnou kořenovou zeleninou - mrkev, petržel, celer i cibule, a protlakem na plech

  2. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud protlak nezhnědne a kosti nebudou dostatečně opečené. Opečené suroviny pak dáme do hrnce se studenou vodou, přilijeme červené víno a dáme zvolna vařit. Je důležité, aby se tento "vývar" vařil zvolna a dlouho, minimálně 24 hodin. Během této doby se dokáže z kostí uvolnit maximum želatiny, která má zásadní vliv na konzistenci výsledné omáčky. Podle potřeby přiléváme vodu

  3. Hotový vývar scedíme a zredukujeme do požadované hustoty. Odhadem přibližně 200 ml hotové omáčky demi-glace

  4. Předem připravenou omáčku zahřejeme, přidáme čerstvé ostružiny a necháme je v omáčce rozvařit. Ostružinové demi-glace ochutíme špetkou solí, cukrem a již odstavenou omáčku zjemníme kouskem čerstvého chladného másla

  5. Ostružinové demi-glace podáváme nejlépe s dorůžova pečeným hřbetem muflona, karamelizovanými kaštany

  6. a pečeným bramborovým pyré.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!