Osvěžující citronová roláda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- špetka sůl 2 ks vejce 60 g cukr moučka 50 g hladká mouka krém 60 ml smetana 1 ks citron 1 lžíce cukr moučka 125 g žervé potravinářské barvivo žluté na ozdobu 1 ks citron 2 lžíce cukr moučka meduňka 2 lžíce nasekané pistácie
Postup Osvěžující citronová roláda recept
Postup přípravy receptu
-
Piškotové těsto
Rozpálíme troubu na 200°C. Oddělíme vejce a k bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a zalijeme 2 - 3 lžícemi horké vody a ušleháme do pěny. Odváženou mouku prosijeme a po lžících ji zašleháváme do žloutků. Nakonec zapracujeme sníh z bílků.
Plech vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto.Pečlivě ho rozetřeme tak, aby byla všude stejná vrstva. Dáme jej do trouby na prostřední příčku a pečeme 10 min.
Pak vyjmeme z trouby a ihned posypeme krystalovým cukrem a překryjeme čistou bavlněnou utěrkou a překlopíme. Sejmeme plech a opatrně odstraníme papír. Korpus po dlouhé straně zlehka srolujeme a necháme vychladnout.
Krém
Celý citron pečlivě omyjeme horkou vodou, nastrouháme kůru a plod rozkrojíme. Vymačkáme z něj všechnu šťávu. Žervé utřeme s cukrem přidáme citronovou šťávu a kůru a obarvíme několika kapkami potravinářského barviva.
Ušleháme smetanu a zlehka ji zapracujeme do krému.
Dokončení rolády
Opatrně rozvineme piškotový korpus a potřeme ho krémem tak, že necháme volné asi 1 cm okraje a znovu roládu zavineme.
Zdobení rolády
Osvěžující citronovou roládu vydatně posypeme moučkovým cukrem a sekanými pistáciemi. Citron nakrájíme na tenké plátky a nakrojením z nich vytvoříme kornoutky, které krémem přichytíme k roládě a ozdobíme lístky meduňky.
Poznámka: příprava 60 min, pečení 10 min, 140 kcal 1 řez