Ovocný dort s jahodami a vanilkovým krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g čerstvé jahody těsto 5 ks vejce 150 g máslo 1 lžíce kakao 30 g škrob 130 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 140 g hladká mouka 0 lžiček kypřící prášek do pečiva krém mléko 1 balíček vanilkový pudinkový prášek podle potřeby tuk na vymazání lískové ořechy mouka na vysypání poleva 1 balíček červené dortové želé na potření 2 lžíce nutela
Postup Ovocný dort s jahodami a vanilkovým krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo ušleháme s třetinou cukru moučka a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme žloutky a šleháme do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Mouku promícháme s kakaem, škrobem, práškem do pečiva a postupně za stálého míchání přidáme do dříve ušlehané hmoty.
Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou koláčovou formu s okraji. Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C zhruba 30 minut. Korpus po vychladnutí vyklopíme.
Během pečení si omyjeme jahody a necháme je okapat. Ze studeného mléka a pudinku bez vaření si podle návodu připravíme krém, ale s tím že dáme o 80 ml mléka méně, než udává návod. Vznikne nám tužší krém.
Když máme korpus studený, namažeme ho nutelou, aby se korpus krémem nepromáčel. Potom naneseme vanilkový krém. Do něj klademe půlky jahod a zalijeme červenou dortovou želatinou, kterou jsme si udělali podle návodu na obalu. Ještě než želatina zcela zaschne, posypeme dort okolo okraje sekanými lískovými oříšky. Doba přípravy je bez doby pečení.
Ovocný dort s jahodami a vanilkovým krémem podáváme k různým svátečním příležitostem.