Pampeliškový med s pomerančem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 l voda 1,5 kg cukr krupice 1/2 lžičky kyselina citronová 450 ks smetanka lékařská 2 ks šťavnatý pomeranč
Postup Pampeliškový med s pomerančem
Postup přípravy receptu
-
Květy z pampelišek (bez stonků) propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků a necháme pořádně okapat
Okapané květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Pomeranče důkladně odrhneme. Přidáme na kolečka nakrájené celé pomeranče a kyselinu citronovou. Uvedeme do varu a vaříme 10 minut. Pak necháme 24 hodin luhovat
Druhý den přecedíme přes plátýnko a vymačkáme. Přidáme cukr a za občasného míchání vaříme asi hodinu a půl do zhoustnutí. Nesmí se připálit!
Pampeliškový med necháme trochu vychladnout. Potom jím plníme nahřáté menší sklenice - třeba od tatarky nebo výživy (podle velikosti 5 až 6)
Pampeliškový med s pomerančem nesterilujeme!