Paštika z kachních jater v praženém sezamu s rybízovým želé, hřiby a tymiánem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 10 g máslo majoránka tymián 10 g voda 6 g cukr krupice 10 g citrón mletý bílý pepř muškátový květ sezamové semínko 10 g černý rybíz 30 g kachní játra mořská sůl celý barevný pepř 1 g plátková želatina 20 g kachní sádlo 20 g celé smrkové hřiby
Postup Paštika z kachních jater v praženém sezamu s rybízovým želé, hřiby a tymiánem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme rybízové želé. Černý rybíz a oloupaný, vykrájený citrón bez pecek rozmixujeme na pyré. Přidáme cukr a vodu a přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a přidáme namočenou plátkovou želatinu. Do druhého dne necháme vychladit v lednici. Následující den necháme ve stroji šlehat asi 45 minut. Želé rozetřeme do forem a po vychlazení a zatuhnutí krájíme na kostky, které přikládáme k hotové paštice
Připravíme paštiku. Kachní játra opláchneme a osušíme. Umeleme je najemno a necháme je ušlehat s částí rozehřátého kachního sádla o teplotě asi 70 °C do husté krémové pěny. Nakonec paštiku ochutíme solí, bílým mletým pepřem, muškátovým květem a čerstvou majoránkou
Kachní paštiku dáme do silikonové formy a lehce zalijeme zbytkem rozehřátého sádla. Takto připravenou paštiku pečeme ve vodní lázni při teplotě 75 °C zhruba 45 minut. Hotovou paštiku dáme vychladit. Z paštiky vykrajujeme škrabkou na zmrzlinu malé kuličky, které obalíme v nasucho v dozlatova opraženém sezamovém semínku
Na pečené smrkové hřiby si čerstvé hřiby očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které opečeme na přepuštěném másle s čerstvým tymiánem. Hřiby nakonec ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem
Na talíř dáme plátky opečených smrkových hřibů, ke kterým přiložíme kuličku kachní paštiky obalenou v praženém sezamu. Přidáme rybízové želé a na sucho lehce opečenou teplou celerovou bruschettu. Můžeme ozdobit čerstvým polníčkem. Paštiku z kachních jater v praženém sezamu s rybízovým želé, hřiby a tymiánem ihned podáváme.