Výborná domácí játrová paštika recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 200 g máslo 0,5 lžiček majoránka 1 špetka tymián 1 špetka rozmarýn 1 ks šalotka 4 lžíce portské víno 1 špetka mletý černý pepř 500 g kuřecí játra střívko
Postup Výborná domácí játrová paštika
Postup přípravy receptu
-
Česnek oloupeme a utřeme a šalotku nasekáme na jemno. Kuřecí játra omyjeme a zbavíme blan, poté játra vložíme na rozehřátou pánev s hrudkou másla, kde jsme předtím nechali zesklovatět nasekanou šalotku
Játra osolíme, přidáme třený česnek, okořeníme a přelijeme červeným portským vínem (lze použít i rum). Promícháme, osmahneme játra ze všech stran a necháme odpařit alkohol. Stačí malá chvíle. Játra musí být uvnitř krásně růžová, ale ne syrová. Nyní játra odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu
Po vychladnutí vložíme játra s máslem do robota a rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je potřeba, dochutíme a znovu projedeme robotem. Paštiku můžeme plnit do střívka za pomoci mlýnku a nástavce, nebo dávat do skleniček či keramických misek
Domácí játrovou paštiku podáváme s čerstvým pečivem. Játrová paštika se skvěle snoubí s brusinkovým či mandarinkovým kompotem, praženými mandlovými plátky nebo nakládaným zeleným pepřem.