Pečená jehněčí žebírka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek olej sůl vývar 2 lžíce máslo 300 g cibule hladká mouka 1/4 lžičky chilli koření 1/2 lžičky sušený tymián 1 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř 1/4 lžičky sušený rozmarýn 800 g jehněčí hřebínek
Postup Pečená jehněčí žebírka
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí žebírka očistíme a nasekáme po 2 - 3 kusech na porce, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky
Na horkém oleji zprudka opečeme porce žebírek dozlatova a přendáme je do pekáče. Na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tymián, drcený rozmarýn, mletou sladkou papriku a chilli koření. Jakmile koření zpění, vše odstavíme z tepla
Takto připravenou směs promícháme v pekáči s opečenými žebry, která položíme kostmi dolů a podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Pak pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova. Upečená jehněčí žebírka vyjmeme a uchováme na teple
Pekáč přendáme na plotýnku, výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu
Porce jehněčích pečených žebírek rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem a dušeným hráškem jako slavnostní chod o velikonočních svátcích.