Pečená jehněčí žebírka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
olej
sůl
vývar
2 lžíce máslo
300 g cibule
hladká mouka
1/4 lžičky chilli koření
1/2 lžičky sušený tymián
1 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř
1/4 lžičky sušený rozmarýn
800 g jehněčí hřebínek

Postup přípravy receptu

  1. Jehněčí žebírka očistíme a nasekáme po 2 - 3 kusech na porce, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky

  2. Na horkém oleji zprudka opečeme porce žebírek dozlatova a přendáme je do pekáče. Na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tymián, drcený rozmarýn, mletou sladkou papriku a chilli koření. Jakmile koření zpění, vše odstavíme z tepla

  3. Takto připravenou směs promícháme v pekáči s opečenými žebry, která položíme kostmi dolů a podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Pak pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova. Upečená jehněčí žebírka vyjmeme a uchováme na teple

  4. Pekáč přendáme na plotýnku, výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu

  5. Porce jehněčích pečených žebírek rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem a dušeným hráškem jako slavnostní chod o velikonočních svátcích.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!