Pečená kuřecí stehna na víně a jarní zelenině recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 1 ks cibule 1 ks petržel 200 ml bílé víno sušený tymián 2 plátky uzená slanina 400 g nové brambory 2 ks kuřecí stehno sušený rozmarýn 100 g zelené fazolové lusky 1 ks čerstvá rajčata 1 ks čerstvá mrkev
Postup Pečená kuřecí stehna na víně a jarní zelenině
Postup přípravy receptu
-
Domácí kuřecí stehna dočistíme od chloupků a zbytků peří, omyjeme, osušíme, vydatně osolíme, posypeme tymiánem a rozmarýnem a necháme volně na pultě odpočinout
Mezitím očistíme všechnu zeleninu, omyjeme, větší stroužky česneku rozpůlíme, cibuli pokrájíme na hrubo na klíny, mrkev a petržel ozdobným nožem pokrájíme na silnější kolečka, zelenou fazolku pokrájíme na menší kusy, nové brambory na kostky, rajčata pokrájíme na velké kostky a prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na tenké proužky
Zeleninu a uzenou slaninu nasypeme do pekáče, osolíme, dobře promícháme a podlijeme vínem. Tuk nepřidáváme, protože slanina a kuřecí stehna během pečení uvolní dostatek tuku a zelenina nasáklá vínem uvolní chutnou šťávu
Na zeleninu položíme připravená kuřecí stehna, pekáč přikryjeme vrchním poklopem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přikryté asi 50 minut, poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 210 °C a na funkci gril dopékáme kuřecí stehna asi 15 minut, dokud kůžička na stehnech nebude pěkně do zlato-hněda a krásně křupavá
Během pečení přeléváme stehna vypečenou chutnou vínovo-zeleninovou šťávou a občas zeleninu promícháme. Na talíře rozprostřeme hotovou zeleninu s uzenou slaninou, na kterou položíme horká upečená kuřecí stehna a přelijeme chutným výpekem
Pečená kuřecí stehna na víně a na jarní zelenině je jednoduché jarní jídlo z jednoho pekáče, krásně voňavé po česneku a po víně, s křupavými upečenými kuřecími stehny s bylinkami a zeleninou připravenou al dente.