Pečená nádivka z kachních jater recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 4 ks vejce 3 lžíce strouhanka 1 ks cibule 500 ml voda 1 svazeček petrželová nať 1 ks kachní játra 1 lžička čerstvě mletý černý pepř 5 lžic kachní sádlo 8 ks včerejší žemle
Postup Pečená nádivka z kachních jater
Postup přípravy receptu
-
Jednu střední cibuli a čerstvou petrželovou nať posekáme na jemno. Na oleji opražíme posekanou cibuli do sklovita, přidáme petrželovou nať, krátce spolu orestujeme a necháme úplně vychladnout
Včerejší žemle namočíme na 15 minut do studené vody, potom dobře vymačkáme od vody a dáme do mísy. Kachní játra omyjeme, zbavíme blan a cévní stopky a ostrým nožem naškrábeme na jemno. K vymačkaným žemlím přidáme 4 vejce, naškrábaná kachní játra, sůl, čerstvě mletý černý pepř, vychladlou orestovanou cibuli s petrželovou natí i s olejem a strouhanku. Dobře promícháme a zpracujeme na tvarovatelnou hmotu, kterou necháme chvíli odstát v chladničce, aby se dobře propojily chutě
Z této odležené hmoty potom v pekáčku s kachním sádlem rukama navlhčenými ve vodě vytvarujeme hranol, který na povrchu a bocích ještě uhladíme a přelijeme sádlem. Nádivku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 - 50 minut, dokud se na povrchu neutvoří chutná hnědá kůrčička. Upečenou nádivku z kachních jater vyjmeme z trouby, necháme asi 20 minut odpočinout a potom pokrájíme na kostky anebo jiné tvary
Pečenou nádivku z kachních jater podáváme za tepla jako vynikající a velmi chutnou přílohu například k pečené kachně či k jiné pečené drůbeži, nebo samostatně za studena i za tepla s nakládanými domácími sladkokyselými okurkami, domácí čalamádou, kysaným zelím či sezónní zeleninou. Nádivka chutná výborně na každý způsob
Recept přidávám z mojí série na kachní hody. Když se z jedné domácí kachny připraví více chutných chodů, potom je i cena samotné kachny velmi přijatelná. Naučila mě to moje drahá dobrá máma. Do kachních chodů z jedné doma kukuřicí vykrmené kachny u nás patří polévka z kachních drobů s knedlíčky z kachních jater, pečená nádivka z kachních jater, plněný kachní krk a pečená kachna plněná červeným zelím a jablky s bramborovými knedlíky.