Pečená ryba s provensálskými bylinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 stroužky česnek
1 lžička sůl
sůl
1 l mléko
2 snítky rozmarýn
0,5 ks citron
1 hrst pórek
2 - 3 lístky šalvěj
mletý pepř
0,5 hrnků zeleninový vývar
1 lžíce provensálské koření
2 lžičky sušený česnek
4 lžíce extra panenský olivový olej
1 ks celá ryba

Postup přípravy receptu

  1. Rybu do 2 kg velkou (tolstolobika, amura apod.) vykucháme, očistíme, omyjeme a dáme přes noc marinovat do osoleného mléka smíchaným s prolisovaným i sušeným česnekem

  2. Druhý den rybu ubrouskem osušíme, můžeme ji šikmo do kůže udělat pár zářezů, abychom tam mohli vetřít bylinky s česnekem a olejem. Uvnitř i na povrchu pokapeme rybu citronem, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením. Do ryby vložíme hrstku nakrájeného pórku, lístečky šalvěje, snítku rozmarýnu a plátky česneku. Připravenou rybu zakápneme olivovým olejem a na povrchu ho potřeme utřeným česnekem

  3. Rybu položíme do pekáče, můžeme trošku podlít zeleninovým vývarem a pokapeme olivovým olejem. Pokud chceme, můžeme si smíchat olej s provensálským kořením a prolisovaným česnekem, směsí rybu potřít a potírat ji i během pečení. Rybu upečeme ve vyhřáté troubě doměkka

  4. Pečenou rybu s provensálskými bylinkami podáváme se šťouchanými brambory, ale je moc dobrá i s bagetkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!