Pečená ryba s provensálskými bylinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 2 stroužky česnek 1 lžička sůl sůl 1 l mléko 2 snítky rozmarýn 0,5 ks citron 1 hrst pórek 2 - 3 lístky šalvěj mletý pepř 0,5 hrnků zeleninový vývar 1 lžíce provensálské koření 2 lžičky sušený česnek 4 lžíce extra panenský olivový olej 1 ks celá ryba
Postup Pečená ryba s provensálskými bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Rybu do 2 kg velkou (tolstolobika, amura apod.) vykucháme, očistíme, omyjeme a dáme přes noc marinovat do osoleného mléka smíchaným s prolisovaným i sušeným česnekem
Druhý den rybu ubrouskem osušíme, můžeme ji šikmo do kůže udělat pár zářezů, abychom tam mohli vetřít bylinky s česnekem a olejem. Uvnitř i na povrchu pokapeme rybu citronem, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením. Do ryby vložíme hrstku nakrájeného pórku, lístečky šalvěje, snítku rozmarýnu a plátky česneku. Připravenou rybu zakápneme olivovým olejem a na povrchu ho potřeme utřeným česnekem
Rybu položíme do pekáče, můžeme trošku podlít zeleninovým vývarem a pokapeme olivovým olejem. Pokud chceme, můžeme si smíchat olej s provensálským kořením a prolisovaným česnekem, směsí rybu potřít a potírat ji i během pečení. Rybu upečeme ve vyhřáté troubě doměkka
Pečenou rybu s provensálskými bylinkami podáváme se šťouchanými brambory, ale je moc dobrá i s bagetkou.