Pečená vepřová kýta s rozmarýnem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 1 lžička rozmarýn 2,5 lžíce olivový olej 600 g vepřová kýta 1 lžička česneková sůl 1,5 lžíce bylinkové grilovací koření slabý vývar
Postup Pečená vepřová kýta s rozmarýnem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu vcelku omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a připravíme si marinádu. Do mističky vlijeme olej, vmícháme česnekovou sůl, bylinkové grilovací koření a prolisovaný česnek. Marinádu dobře promícháme
Kýtu potřeme ze všech stran marinádou. Abychom maso ochutili dokonale, můžeme ji ve středu naříznout a potřít maso i jakoby zevnitř. Posypeme rozmarýnem a necháme pár hodin rozležet
Vepřovou kýtu dáme do pekáčku a upečeme doměkka. Podle potřeby maso podlijeme slabým vývarem a během pečení kýtu občas přelijeme výpekem. Kýtu s rozmarýnem pečeme asi hodinu nebo déle, záleží, jakou máme troubu
Pečená vepřová kýta s rozmarýnem chutná s bramborovou kaší, ale dá se podávat i studená jako chuťovka. Před podáváním pečenou kýtu samozřejmě nakrájíme na plátky.