Pečené jemné škvarkové placky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1/4 lžičky cukr 2 lžičky sůl 1 ks vejce 300 ml mléko mléko 30 g droždí 500 g hladká mouka 1 lžička hrubá mouka 200 g jemné škvarky
Postup Pečené jemné škvarkové placky
Postup přípravy receptu
-
Z jedné lžičky hrubé mouky, 3 polévkových lžic mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme vyběhnout kvásek. Hladkou mouku prosejeme, promícháme se škvarky, vejcem, solí, kváskem a vlahým mlékem. Ze směsi vypracujeme tužší těsto, které necháme asi 1,5 hodiny kynout. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme (srazíme)
Z vykynutého těsta na pomoučněné desce vyválíme placku silnou asi ½ cm, ze které vykrájíme kolečka o průměru asi 4 - 5 cm. Vykrájená kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek propícháme na několika místech vidličkou a potřeme mlékem
Škvarkové placky pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut dorůžova
Pečené jemné škvarkové placky podáváme jako chuťovku k pivu, vínu a jen tak na chuť. Placky chutnají teplé i studené.