Pečené koleno s křenem a jablky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 - 2 lžíce cukr olej vývar 2 ks jablko 5 ks hřebíček 1 ks bobkový list 400 ml jablečný džus 2 lžíce sójová omáčka 5 kuliček černý pepř 1 lžíce dijonská hořčice 100 g čerstvý křen 700 g vepřové zadní koleno
Postup Pečené koleno s křenem a jablky
Postup přípravy receptu
-
Vepřové koleno očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem a celým pepřem do poloměkka. Omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kolečka. Křen oloupeme a nastrouháme najemno
Ovařené koleno vyjmeme z vývaru, kůži osušíme, nařízneme do mřížky a ze všech stran potřeme hořčicí.Takto připravené koleno zprudka opečeme na sádle, podlijeme malým množstvím vývaru a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Za občasného podlévání vývarem a obracení maso pečeme dozlatova
Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který zalijeme jablečným džusem a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se karamel rozpustí, vmícháme strouhaný křen i hřebíček a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. Nakonec vmícháme sójovou omáčku a vše odstavíme z tepla
K téměř upečenému kolenu vlijeme omáčku, rozložíme kolečka jablek a vše dopečeme doměkka
Upečené vepřové koleno rozdělíme na porce, obložíme jablky a podáváme s vypečenou omáčkou a pečivem.