Pečené koleno s křenem a jablky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 - 2 lžíce cukr
olej
vývar
2 ks jablko
5 ks hřebíček
1 ks bobkový list
400 ml jablečný džus
2 lžíce sójová omáčka
5 kuliček černý pepř
1 lžíce dijonská hořčice
100 g čerstvý křen
700 g vepřové zadní koleno

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové koleno očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem a celým pepřem do poloměkka. Omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kolečka. Křen oloupeme a nastrouháme najemno

  2. Ovařené koleno vyjmeme z vývaru, kůži osušíme, nařízneme do mřížky a ze všech stran potřeme hořčicí.Takto připravené koleno zprudka opečeme na sádle, podlijeme malým množstvím vývaru a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Za občasného podlévání vývarem a obracení maso pečeme dozlatova

  3. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který zalijeme jablečným džusem a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se karamel rozpustí, vmícháme strouhaný křen i hřebíček a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu. Nakonec vmícháme sójovou omáčku a vše odstavíme z tepla

  4. K téměř upečenému kolenu vlijeme omáčku, rozložíme kolečka jablek a vše dopečeme doměkka

  5. Upečené vepřové koleno rozdělíme na porce, obložíme jablky a podáváme s vypečenou omáčkou a pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!