Pečení pstruzi v soli recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kg sůl
90 g máslo
200 ml voda
2 ks bílek
2 ks citron
mletý černý pepř
1 svazek čerstvé bylinky
2 ks pstruh kuchaný

Postup přípravy receptu

  1. Ryby koupíme pokud možno vykuchané. Ryby pořádně omyjeme pod tekoucí vodou a usušíme utěrkou. Nejlépe papírovou. Bylinky opereme, osušíme, rovnoměrně je rozdělíme do břicha ryb. Okraje břicha přes sebe přeložíme, aby bylinky při pečení nevypadly.

  2. Troubu rozehřejem na 250 °C. Vezmeme velkou mísu a do ní vysypeme všechnu sůl. Přidáme do ní bílky, vodu a všechno stejnoměrně rozmícháme. Vznikne nám hmota podobná vlhkému písku. Ohnivzdornou misku, do které se ryby vejdou, přípradně pekáček vysypeme asi 2 cm vysokou vrstvou solné hmoty. Doprostřed vložíme ryby a kolem dokola ji oplácáme zbylou solnou hmotou. Dobře ji uplácáme.

  3. Troubu ztlumíme na 225 °C, vložíme do ní misku s rybami a necháme ji tam asi 30 minut. Pak troubu vypneme, dvířka necháme pootevřená (přiskřípneme do nich třeba utěrku) a rybu necháme 10 - 15 minut dojít.

  4. V kastrolku rozpustíme máslo. Citrony nakrájíme na čtvrtky. Nyní budeme potřebovat kladívko. Jím opatrně oklepeme slanou krustu a ryby opatrně vytáhneme. Kůže bude ztvrdllá solí, takže ji jíst nebudeme. Není třeba se rozčilovat, že tam zůstala.

  5. Ryby rozdělíme podle porcí na vyhřáté talíře. Podáváme s máslem, pepřem a citronem, aby si každý mohl rybu upravit podle chuti. Nejlepší přílohou jsou brambory a zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!