Pikantní celerové brambory s brynzou a chilli recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce cukr
100 g máslo
500 g brambory
3 ks cibule
500 g celer
3 ks chilli paprička
50 g brynza
5 lžiček zeleninový vývar
3 lžičky limeta
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce přivedeme k varu a necháme vařit. Po uvaření brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  2. Během toho, co se brambory vaří, připravíme si celer. Větší kus celeru oloupeme a rovněž nakrájíme na kostičky. Připravíme si na proužky nakrájenou cibuli a tu necháme zpěnit na másle. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme 3 velké lžíce cukru a necháme lehoulince zkaramelizovat. Opatrně, ať cukr nezhořkne. Přidáme na kostičky nakrájený celer a společně vše smažíme (cca 5 - 10 minut). Přidáme 5 lžiček zeleninového vývaru (může být i masový) a necháme dusit. Přidáme špetku soli, pepř a nadrobno nakrájené chilli papričky (můžeme vynechat). Pro zajímavější chuť můžeme vymačkat půlku limetky. Celé necháme společně smažit tak dlouho, dokud celer nebude měkčí (cca 10 minut). Měl by změknout, ale zároveň být křupavý na skus. Měkkost celeru bych přirovnala ke staršímu jablíčku.

  3. Jakmile dosáhneme požadované měkkosti, stáhneme z plamene a přimícháme uvařené brambory, které jsme zbavili slupky. Pikantní celerové brambory pořádně promícháme, eventuálně dosolíme a na závěr nadrobíme trochu brynzy a vše pořádně zamícháme.

  4. Pikantní celerové brambory s brynzou a chilli servírovat jako přílohu, ale i jako hlavní chod. Celý recept je bezmasý a není ani moc energeticky náročný, tedy jej můžeme použít i při dietě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!