Pikantní kuře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g máslo
1 kg kuře
300 g kořenová zelenina
nálev
250 g cukr
125 g sůl
1 l voda
podle chuti
sůl
grilovací koření
nádivka
2 ks vejce
100 g uzenina
3 ks rohlík

Postup přípravy receptu

  1. Celková příprava trvá trochu déle, protože se kuře nakládá do láku. Pěkné větší kuře očistíme a vypereme ve studené vodě. Z vody, soli a cukru rozmícháme lák a kuře do něj ponoříme alespoň přes noc. Kuře musí být úplně ponořené, a tak množství láku závisí na velikosti nebo množství kuřat.

  2. Druhý den kuře vyjmeme a necháme oschnout a už nesolíme, protože sůl je obsažena v láku. Kuře naplníme nádivkou z rohlíků, uzeniny a vajec. Pod kůži na prsou vložíme plátek másla na zjemnění. Na pekáč nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) na větší nudličky, aby se kuře nepřichytlo k pekáči. Ještě dáme trochu másla, aby se nám vytvořil chutný výpek.

  3. Kuře posypeme grilovacím kořením, nejdříve po jedné a po otočení i po druhé straně, přiměřeně podléváme. Jelikož je kuře většího rozměru, pečeme pozvolna po obou stranách asi 1 hodinu a 45 minut. Během pečení kuře poléváme výpekem.

  4. Pikantní kuře po upečení kuře naporcujeme a podáváme s brambory nebo rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!