Pikantní kuře recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g máslo 1 kg kuře 300 g kořenová zelenina nálev 250 g cukr 125 g sůl 1 l voda podle chuti sůl grilovací koření nádivka 2 ks vejce 100 g uzenina 3 ks rohlík
Postup Pikantní kuře recept
Postup přípravy receptu
-
Celková příprava trvá trochu déle, protože se kuře nakládá do láku. Pěkné větší kuře očistíme a vypereme ve studené vodě. Z vody, soli a cukru rozmícháme lák a kuře do něj ponoříme alespoň přes noc. Kuře musí být úplně ponořené, a tak množství láku závisí na velikosti nebo množství kuřat.
Druhý den kuře vyjmeme a necháme oschnout a už nesolíme, protože sůl je obsažena v láku. Kuře naplníme nádivkou z rohlíků, uzeniny a vajec. Pod kůži na prsou vložíme plátek másla na zjemnění. Na pekáč nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) na větší nudličky, aby se kuře nepřichytlo k pekáči. Ještě dáme trochu másla, aby se nám vytvořil chutný výpek.
Kuře posypeme grilovacím kořením, nejdříve po jedné a po otočení i po druhé straně, přiměřeně podléváme. Jelikož je kuře většího rozměru, pečeme pozvolna po obou stranách asi 1 hodinu a 45 minut. Během pečení kuře poléváme výpekem.
Pikantní kuře po upečení kuře naporcujeme a podáváme s brambory nebo rýží.