Pikantní zelňačka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 4 ks brambory 2 ks cibule 4 lžíce hladká mouka mletý kmín 30 dkg pikantní klobása 2 lžičky mletá sladká paprika mletý černý pepř 1 sklenice kysané zelí 1 kelímek smetana na vaření 0,75 l uzený vývar
Postup Pikantní zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kostičky. Zelí překrájíme na menší kousky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky
Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme klobásu a krátce osmahneme. Přidáme 4 lžíce mouky, 2 lžičky sladké papriky a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Mezitím si propláchneme zelí studenou vodou, vložíme do vývaru, okmínujeme a vaříme asi 20 minut
Brambory si uvaříme zvlášť, necedíme, ale i s vodou přidáme do základu polévky. Pokud chceme mít polévku trochu hustější, část vody z brambor odebereme. Zelňačku vypneme, přidáme kelímek smetany a případně dochutíme. Pozor na sůl, protože uzený vývar je sám o sobě dost slaný
Pikantní zelňačku podáváme s krajícem chleba nebo pečivem.