Pleskavica recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
olej
150 g cibule
1 kg telecí maso
5 g čerstvě mletý pepř
20 cl minerálka
20 g mořská sůl
3 g červené papričky (chilli)

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, jemně semeleme, smícháme se solí a pepřem. Přidáme očištěnou a nasekanou cibuli a česnek, potom důkladně propracujeme rukama. Maso necháme odpočinout 6 - 12 hodin v chladu. Maso znovu ručně promícháme nebo znovu semeleme a přidáme více či méně pálivé papričky, můžeme ji nahradit i mletým pálivým chilli. Doplníme o "bublinkovou" vodu, můžeme zkusit i Coca Colu. Přidáváme tak, aby směs získala konzistenci husté kaše. Necháme zhruba hodinu odpočinout

  2. Ze směsi tvoříme placky 1,5 - 2 cm tlusté, celkem libovolného průměru, které lehce potřeme olejem

  3. Placky pljeskavica poté grilujeme na roštu, na pánvi to opravdu není ono. Grilujeme zpravidla asi 3 minuty z každé strany, sami to poznáme podle žáru

  4. Pleskavice se servírují nejlépe s ajvarem a sekanou červenou cibulí

  5. Nemáte-li ajvar, než zalijete pleskavice sladkým kečupem nebo tatarkou ze supermarketu, ochutnejte je nejprve samotné. Sami pak zjistíte, je-li ještě třeba dochutit a čím

  6. „Dobar tek“

  7. Telecí maso můžeme nahradit kombinací 0,7 kg šťavnatého hovězího a 0,3 kg vepřového plecka. Pokrm z uvedeného množství postačí asi pro 4 osoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy