Plněný pórek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce máslo 1 ks cibule 450 g rajče 800 g pórek podle chuti sůl mletý černý pepř náplň 1 ks vejce strouhanka 100 ml mléko 1 ks houska 300 g mleté maso
Postup Plněný pórek recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme nádivku. Housku namočíme do mléka, necháme nasáknout a poté mléko vymačkáme. Housku rozmělníme vidličkou. Housku smícháme s masem, vejcem a podle chuti nádivku okořeníme solí a pepřem. Nádivka by měla být hutná, takže ji podle potřeby zahustíme strouhankou.
Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V kastrůlku si stranou rozpálíme máslo. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. vsypeme rajčata a dusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Pak rajčata podle potřeby prolisujeme.
Z pórků použijeme jen bílé silné stonky, zelené části odkrojíme a použijeme třeba na polévku. Pórky podélně rozkrojíme. Část středů vybereme. Pórkové lodičky naplníme masovou směsí. Troubu předehřejeme.
Plněné pórky rozložíme do vymaštěné zapékací misky. Zalijeme je rajčaty, podlijeme trochou vývaru a podle potřeby ještě osolíme a opepříme. Misku přikryjeme, zakryjeme poklicí a v troubě dusíme, až pórek změkne. Můžeme je ještě sypat sýrem a krátce zapéct.
Plněné pórky ihned podáváme. Přeléváme je vypečenou šťávou. Plněné pórky jsou senzační s bramborovou kaší nebo brambory. Vhodná je i rýže.