Závin plněný povidly a ořechy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl máslo 2 ks žloutek 160 ml mléko 1 lžíce sádlo 70 g cukr krystal 3 lžíce slunečnicový olej zakysaná smetana 1 lžička citronová kůra 300 g polohrubá mouka 300 ml švestková povidla 100 g mleté vlašské ořechy 20 g čerstvé droždí 1 lžička perníkové koření čerstvé ovoce 1 lžička medovina mleté ořechy na vysypání
Postup Závin plněný povidly a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si dáme vzejít kvásek, tedy do teplého (ne však horkého) mléka nadrobíme droždí, přídáme špetku cukru a zaprášíme lžičkou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme pár minut na teplém místě odpočinout
Do misky odvážíme mouku, po krajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek, trochu od středu zamícháme, přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme. Poprášíme zlehka moukou, přikryjeme utěrkou, necháme kynout 30 minut, přemísíme a opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut
Mezitím si v misce smícháme ingredience na náplň - švestková povidla, ořechy, medovinu a perníkové koření
Po vykynutí těsto zlehka rozválíme na cca 1,5 cm jako na závin, potřeme náplní, zavineme a zapravíme okraje. Naplněný závin přemístíme na plech vyložený pečícím papírem nebo do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy, necháme kynout ještě 15 minut, nahoru poklademe tenkými plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkusíme špejlí
Závin plněný povidly a ořechy necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme ozdobený zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.