Závin plněný povidly a ořechy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
máslo
2 ks žloutek
160 ml mléko
1 lžíce sádlo
70 g cukr krystal
3 lžíce slunečnicový olej
zakysaná smetana
1 lžička citronová kůra
300 g polohrubá mouka
300 ml švestková povidla
100 g mleté vlašské ořechy
20 g čerstvé droždí
1 lžička perníkové koření
čerstvé ovoce
1 lžička medovina
mleté ořechy na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme vzejít kvásek, tedy do teplého (ne však horkého) mléka nadrobíme droždí, přídáme špetku cukru a zaprášíme lžičkou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme pár minut na teplém místě odpočinout

  2. Do misky odvážíme mouku, po krajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek, trochu od středu zamícháme, přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme. Poprášíme zlehka moukou, přikryjeme utěrkou, necháme kynout 30 minut, přemísíme a opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut

  3. Mezitím si v misce smícháme ingredience na náplň - švestková povidla, ořechy, medovinu a perníkové koření

  4. Po vykynutí těsto zlehka rozválíme na cca 1,5 cm jako na závin, potřeme náplní, zavineme a zapravíme okraje. Naplněný závin přemístíme na plech vyložený pečícím papírem nebo do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy, necháme kynout ještě 15 minut, nahoru poklademe tenkými plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkusíme špejlí

  5. Závin plněný povidly a ořechy necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme ozdobený zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!