Zelný závin recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 5 stroužků česnek olej sůl vejce 1 ks žloutek 100 ml mléko kmín 30 g sádlo 10 g droždí 250 g hladká mouka 1 ks červená cibule 150 g libová anglická slanina 500 g bílé hlávkové zelí
Postup Zelný závin
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme mléko, žloutek, cukr a vše promícháme. Přilijeme vlažný rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
Mezitím připravíme náplň. Zelí očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek jemně usekáme. Anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky
Zelí podusíme v malém množství osolené vody do poloměkka. Vodu slijeme a zelí necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme zelí, nakrájenou slaninu a směs dochutíme podle potřeby solí a kmínem. Náplň zvolna orestujeme asi 5 - 10 minut a necháme vychladnout
Vyběhlé těsto opět propracujeme a rozdělíme na poloviny. Vyválíme dvě tenké placky, které naplníme zelnou směsí stočíme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme kmínem. Záviny necháme ještě asi 15 minut odležet a potom je upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova
Vychladlý závin rozkrájíme na porce a podáváme kdykoliv podle vlastní chuti.