Zelný závin recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička cukr
5 stroužků česnek
olej
sůl
vejce
1 ks žloutek
100 ml mléko
kmín
30 g sádlo
10 g droždí
250 g hladká mouka
1 ks červená cibule
150 g libová anglická slanina
500 g bílé hlávkové zelí

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme mléko, žloutek, cukr a vše promícháme. Přilijeme vlažný rozehřátý tuk a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout

  2. Mezitím připravíme náplň. Zelí očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek jemně usekáme. Anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostičky

  3. Zelí podusíme v malém množství osolené vody do poloměkka. Vodu slijeme a zelí necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme zelí, nakrájenou slaninu a směs dochutíme podle potřeby solí a kmínem. Náplň zvolna orestujeme asi 5 - 10 minut a necháme vychladnout

  4. Vyběhlé těsto opět propracujeme a rozdělíme na poloviny. Vyválíme dvě tenké placky, které naplníme zelnou směsí stočíme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a posypeme kmínem. Záviny necháme ještě asi 15 minut odležet a potom je upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova

  5. Vychladlý závin rozkrájíme na porce a podáváme kdykoliv podle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!