Poctivý hovězí vývar recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl petrželka 1/4 ks celer 2,5 l voda 1/4 ks pórek 2 ks mrkev 2 ks petržel 4 ks bobkový list 10 kuliček nové koření 10 kuliček celý pepř 500 g hovězí maso s kostí
Postup Poctivý hovězí vývar
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody. Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Zeleninu očistíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Petržel použijeme menší, mrkev střední velikosti. Zeleninu nekrájíme, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo. Koření nasypeme do sítka na koření a spolu s bobkovými listy přidáme k masu a zelenině
Hovězí vývar necháme pomalu bublat (tzv. táhnout) asi 3 hodiny. Během této doby sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čistý. Po 3 hodinách vyjmeme zeleninu, koření a maso. Část zeleniny nakrájíme a vložíme zpět do vývaru. Maso oddělíme od kosti a příliš tučného. Maso nakrájíme a přidáme do polévky. Hovězí vývar dochutíme solí
Na závěr hovězí vývar dozdobíme petrželkou. Poctivý hovězí vývar můžeme podávat s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšit knedlíčky.